"Je moet op elk moment kunnen zien hoe je bedrijf ervoor staat" is een gevleugelde uitspraak van een klant van mij. Dit lijkt voor de hand liggend, echter verbaast het me te zien, dat sommige ondernemers het bedrijf nog steeds sturen op basis van gebrekkige tussentijdse financiële cijfers. Gelukkig zijn mijn klanten overtuigd van de noodzaak om kort op de boekmaand financiële cijfers te hebben en prognoses (inclusief liquiditeit) op te stellen (vanuit verschillende scenario's), als basis voor het tijdig nemen van beslissingen/maatregelen. Recentelijk hebben wij voor vorengenoemde ondernemer, die al jaren zijn ondernemersgevoel combineert met adequate stuurinformatie, nieuwe rapportagesoftware en bijbehorende administratie organisatie ingericht, waarvan we in dit artikel kort de aanpak beschrijven.

Noodzakelijke stuurinformatie

Basisvoorwaarde voor bedrijfsvoering is - op z'n minst - maandelijkse de beschikking hebben over actuele financiële (en bij voorkeur onderliggende operationele) informatie (kort op en in de maand) gespecificeerd naar afdeling, activiteit/project e.d. en afgezet tegen het budget c.q. de normen.  Van hieruit kunnen de prognoses (resultaat, balans en liquiditeit) worden op- en bijgesteld, zodat - vanuit verschillende scenario's - een beeld ontstaat van de toekomst van het bedrijf (rest van het jaar en verder). De conclusies kunnen vervolgens worden vertaald naar consequenties voor de bedrijfsvoering en in een Directie-/Management Overleg worden besproken, waarin beslissingen/maatregelen kunnen worden genomen. Voorgaande voorkomt "luchtfietserij" op basis van louter onderbuikgevoel.

Rapportage-software

Met de door ons ingerichte software Speedbooks (www.speedbooks.com) kan een koppeling worden gemaakt met de administratieve database van de onderneming of audit files worden ingelezen. De in Excel ontwikkelde rapportages worden automatisch met deze data geactualiseerd en kunnen naar eigen voorkeur worden aangepast (Excel). Hierdoor kan het maken van rapportages worden gestandaardiseerd, maar is er ook flexibiliteit voor het maken van nadere analyses en (financiële) plannen. 

Dienstverlening NOB

Naast het bepalen van de behoefte aan stuurinformatie en de selectie en begeleiding van de inrichting van rapportagesoftware (zoals Speedbooks), kunt u ook periodiek een auditfile naar ons sturen en ontvangt u onze professionele rapportages - voor u op maat gemaakt - retour.

 

Wilt u ook op elk moment weten hoe uw bedrijf ervoor staat? Neem dan contact met mij op (Nino Obbes, M0629202473, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).