SimpleStarterWij werden eind 2010 door BRG-accountants benaderd om de directeur-eigenaren van INTECMA, Pieter en Marijke Peele, te begeleiden bij het realiseren van hun bedrijfsfinanciering. INTECMA is een innovatief bedrijf met groeipotentieel, dat een serie softstarters voor warmtepompen heeft ontwikkeld en deze produceert voor original equipment manufacturers in Europa.

De groei zorgde voor een financieringsuitdaging, maar werpt haar vruchten reeds af. Inmiddels wordt met ons gewerkt aan het verder “uitrollen” van de producten in Europa.

Intecma

INTECMA is gespecialiseerd in het ontwikkelen van vermogenselektronica. Enkele jaren geleden is het bedrijf gestart met het ontwikkelen van een zgn. softstarter voor warmtepompen. Warmtepompen zijn duurzame energiesystemen die energie uit de omgeving als bron gebruiken  en omzetten in bruikbare warmte. De softstarter van INTECMA, die door het Duitse VDE is goedgekeurd, reduceert de piekbelasting en vermindert het energieverbruik van de warmtepomp. Inmiddels zijn er drie types ontwikkeld, namelijk voor kantoor/bedrijfsmatig gebruik, industrie en huishoudelijk gebruik.

Klanten zijn onder andere Glen Dimplex, Vailliant, en Hautec. De markt voor warmtepompen is door het Europese beleid gericht op het stimuleren van CO2-reductie aanzienlijk. In Nederland staat de toepassing van warmtepompen nog in de kinderschoenen. Echter, in Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische landen zijn de warmtepompen sterk gepenetreerd c.q. groeimarkten.

Bedrijfsfinanciering

Als gevolg van de investeringen in de ontwikkeling van de producten en het werkkapitaal nodig voor het opstarten van de inkoop (in China) en de productie (in Nederland) voor een grote order, was de financiering een uitdaging. De subsidie Brabant Financial Matching maakte een professionele financieringsbegeleiding mogelijk. Op de valreep kon gebruik worden gemaakt van het MKB Innovatiefonds waardoor het voor ABN AMRO Bank Breda mogelijk werd de benodigde uitbreiding te financieren.

Resultaat en strategie

Inmiddels is het afgelopen boekjaar met goede resultaten afgesloten. De focus ligt nu vooral op het bepalen en het uitwerken van de strategie gericht op het schaalbaar maken van de organisatie en het verder “uitrollen” in Europa.

Begeleiding NOB

Wij begeleiden de directie periodiek op grond van onze praktijkervaring met het leiden van sterk groeiende bedrijven.

Quote van Intecma

“Nino Obbes vertaalt onze visie in de taal van de bank en houdt ons op een open en kritische wijze scherp voor consequenties van beslissingen”

Klik hier voor een PDF